NO POO - Tvätta håret utan schampo

Varför no-poo?

För min egen del har jag länge varit nyfiken på det då alla jag läst om som slutat tvätta håret med "vanligt" schampo och balsam har fått ett fantastiskt hår som aldrig mått bättre. Dessutom bildar ett giftfritt och kemikaliefritt tänk ringar på vattnet. Att byta ut allt till naturliga alternativ över en natt fungerar inte, men med små steg känns det naturligt att byta ut en sak i taget. Jag ville även göra gott för naturen. Det vi sköljer ner från konventionella produkter är inte bra för miljön, så är det bara. Det räcker med att kolla ingredienserna på ett schampo så inser man att det inte kan vara särskilt bra för varken hår, hårbotten och natur i det långa loppet.  Dessutom var det enda schampo och balsam mitt hår trivdes med, ett dyrt frisörmärke som kostade 240:-/flaskan. Jag tyckte det var hutlöst när det fanns alternativ som knappt kostade något men kanske skulle innebära lite tålamod och ihärdighet. 

Så för snart ett år sedan tog jag mig i kragen och gjorde det. Det var en övergång på ungefär en månad där håret var i fullständig obalans och då tvättade jag endast med aleppotvål. Håret var väldigt fettigt och detta för att många schampon innehåller silikoner och mineraloljor som lägger sig som en beläggning på hårstrået. Dessa kan ta tid att få bort och kräver stor dos tålamod. Jag insåg att aleppotvålen inte fungerade, men vad jag inte visste när jag började var att aleppotvål är något som gör håret basiskt. För att håret ska må bra ska det vara svagt surt med ett pH på 4,5-5,5. Därför ska man skölja håret efteråt i en s.k surskölj för att få ner hårets pH dit. Äppelcidervinäger och citron är surt. Man får testa sig fram för att hitta det som fungerar bäst för ens eget hår.


Vad är bra med aleppotvål?

Idag använder jag bara aleppotvålen som schampo (med efterföljande surskölj) och har även gått över till att använda den till hela kroppen och slutat med vanlig duschkräm. 
Tvålen görs på olivolja och lagerbärsolja och finns i olika procenthalter. Ju högre procenthalt desto mildare och mer vårdande är den. Jag har den med 16%. Den finns i upp till 40%.

Lagerbärsoljan är antibakteriell och svampdödande och bra vid hudinfektioner. Den är även bra vid mjäll och håravfall. Oljan har antiseptiska egenskaper och är därför bra för känslig hud och hud med utslag. Ju högre halt av lagerbärsolja desto mer fuktighetsbevarande är tvålen.
Oljan ger näring åt huden, rengör den och tar bort lukter och döda hudceller.

Den enda nackdelen är att den svider i ögonen om man får den där, så det gäller att blunda ordentligt. 

                                                
.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .


Idag tvättar jag håret ungefär en gång i veckan. Oftare behövs inte. Någon enstaka gång har jag behövt skölja håret efter 4-5 dagar och då sköljer jag noga och länge med vatten och häller oftast över ett surskölj över håret. Så håller det sig fräscht i några dagar till. En aleppotvål på 16% kostar runt 75-80:- och varar i 3-4 mån. Då använder jag den till både håret och kroppen och dessutom använder barnen den också. Vår dotters hår tvättar jag på samma sätt som mitt. Hon har aldrig haft schampo eller balsam i sitt hår och det fungerar hur bra som helst. 

Det går att läsa massor om no poo och olika metoder att använda om man bara är intresserad. Ut och googla om du vill veta mer. 

Ett länktips med intressant läsning. 


- Kemikalieklok - Allt du behöver veta om no poo

/ Paulina

​​​​

Kommentera gärna: