Förläng livet med kryddstark mat

Fullfeta produkter eller light. En fråga som berör då det finns lika många svar eller rättare sagt åsikter som det finns rätter att laga. Så länge man mår bra av maten man äter anser vi att det inte spelar så stor roll Vad man äter. Den bästa dieten är den man gör till sin livsstil helt enkelt. Men faktum kvarstår att många som försöker äta hälsosammare och gå ner i vikt drar oftast ner på både fett och socker samtidigt och då vet man inte riktigt vad som är boven just för dig. En detalj som många dock missar och som sällan kommer fram i debatten om hälsosam mat är att man kan ersätta det söta och det feta med starka kryddor. Inte bara för smakens skull (själv fullkomligt älskar jag stark mat) utan även av hälsoskäl eftersom kryddstark mat har många positiva effekter. Forskning från Harvard visar också på att personer som äter stark mat och framförallt Chilli lever längre. Troligen eftersom Chilli innehåller capsaicin som verkar antiinflammatoriskt och innehåller antioxidanter.
 
Vitlök, cayenne och chili exempelvis höjer kroppens temperatur medan du äter och bidrar därför till högre energiförbrukning. Just Chili innehåller massor av C-vitamin och är den växt som innehåller mest A-vitamin. Men en stor fördel med kryddstark mat är att den hindrar dig från att äta för fort. Likaså om du har citron i maten då kroppen reagerar på det sura och sänker farten på ätandet. Studier visar att överviktiga personer har lika känsliga smaklökar som spädbarn och föredrar därför inte kryddstark mat. Mat som inte är starkt kryddad gör att man kan sleva i sig maten i högt tempo vilket ofta leder till att man överäter. Pizza, hamburgare, marängswiss eller feta såser exempelvis är tacksam mat som oftast överäts eftersom smaklökarna inte säger ifrån.
 
Att vänja smaklökarna vid stark mat är som all annan träning. Det tar tid. Men det går. Varför vi hajjar till och grips av panik när vi äter något stark är för att våra smaklökar inte är tränade för den starka maten. Lika lite kan vi otränade sätta på oss joggingskor och springa ett maraton utan att ha tränat några månader först.
 
Vill du börja äta starkare mat så börja med att rensa ur kryddhyllan. Ta bort framförallt Allkrydda, Aromat, ketchup, Grillkrydda, vaniljsocker eftersom dessa innehåller stora mängder socker, glutamat och konstiga tillsatser. Ersätt med riktigt flingsalt, torkad chilli, cayenne, tabasco, dijonsenap och framförallt färska kryddor. Sätt kryddor i trädgården och ta in i kruka under vintern så kan du njuta av dom hela året. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Tobias » Våga vägra vaccin:  ”Mässlingen "Senast någon person dog i Sverige var 2013 enligt folkhälsomyndighet..”

  • majvy sandin » Våga vägra vaccin:  ”men dom som har kol- hur ska dom skydda sig-eftersom dom blir väldigt sjuka i en..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-